Labels

Kilitli taş

Pek çok zaman kişiler ya da kurumlar kilitli taş satın alacakları zaman kendi bütçelerine en uygun özelliklere sahip olan ya da ekonomik açıdan en uygun fiyatlara sahip olan ürünleri satın alma yoluna gidiyor. Bu noktada ürünlerin fiyatlarından çok kullanılacak oldukları alandaki ihtiyaçları karşılayıp karşılamadıklarına dikkat etmek gerekmektedir. Bu konuda daha çok genel anlamda park, bahçe ve yaya yollarında 6 cm’lik, araç trafiği olan yerlerde ise 8 ile 10 cm’lik kilitli taş kullanımı tercih edilmektedir. Bu durum malzemelerin ağırlıklara ve darbelere karşı yüksek oranda mukavemete sahip olmasını sağlaması yönüyle etkili olmaktadır.
Kilitli Taş Kaplaması Nasıl Yapılır?
Daha çok taşların sadece dizilmesi şeklinde yapıldığı düşünülen kilitli taş kaplamalarında birkaç farklı tabakadan oluşan yapıyla uygulamalar tamamlanmaktadır. Bu noktada öncelikle alt tabaka olan taşıyıcı tabakalar ortaya çıkarılır. Burada sertlik özellikleri bakımından üstün nitelikler taşıyan betonlar tasarlanarak söz konusu tabaka meydana getirilir. Bu tabakanın ortaya çıkarılmasındaki temel amaç kilitli taş kullanımı sırasında beklenen donma ve çözünme gibi olayların taşlara zarar vermeden gerçekleşmesini sağlamaktır. Üst tabakada ise çimento ve su karışımı ile oluşturulmuş olan bir betonunun uygulanması kabul edilir. Üst tabakanın oluşturulmasının amacı ise sadece aşınma özelliklerinin etkilerinin ortadan kalkmasını sağlamak ve estetik açıdan şık bir görünüm elde etmek olmaktadır.
Kilitli Taş Nerelerde Kullanılır?
Diğer kaplama malzemelerine göre oldukça ekonomik olması ile birlikte aynı zamanda malzeme özellikleri sayesinde çok daha dayanıklı olması ve estetik çözümler sunabilmesi ile de tercih edilmekte olan kilitli taş pek çok alanda kullanılmaktadır. Bunların başında şehir içindeki yollar ve sokaklar gelmektedir. Yeni üst yapı projelerinin hemen hemen tamamında kilitli taş kullanımına yönelik bir eğilim bulunmaktadır. Bunun dışında araçların park alanlarında, fabrikaların bahçeleri ve çevrelerinde de yoğun miktarda çalışmalara maruz kalmasından dolayı bu bölgelerin kilitli taşlarla kaplanması yoluna gidilmektedir. Tüm bu alanlarda bir kez kilitli taşlarla kaplama yapıldıktan sonra arada oluşabilecek kırıkların birer birer değiştirilmesine ek olarak uzun süreli kullanım sağlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder